androgenetic allopeciaΗ Ανδρογενετική Αλωπεκία, ή διαφορετικά η τριχόπτωση Ανδρικού Τύπου, αποτελεί το πιο σύνηθες είδος τριχόπτωσης για τους άνδρες.

Στην Ανδρογενετική Αλωπεκία η απώλεια των μαλλιών είναι προοδευτική. Αρχικά υποχωρεί η μπροστινή γραμμή των μαλλιών ή παρουσιάζεται αραίωση στην περιοχή των κροτάφων. Η σχεδόν ευθεία μετωπιαία γραμμή, με την πάροδο του χρόνου αποκτά σχήμα της μορφής Μ. Σε πολλές περιπτώσεις, επέρχεται αραίωση στο επάνω τμήμα και την κορυφή του τριχωτού.

Ωστόσο, η πλαϊνή και πίσω περιοχή (ινιακή και βρεγματική χώρα αντίστοιχα) του τριχωτού διατηρούν συνήθως την τριχοφυΐα τους.

Η Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία αποτελεί συνήθως τριχόπτωση κληρονομικής αιτιολογίας και εμφανίζεται ως αραίωση στο μπροστινό και επάνω τμήμα του τριχωτού (παρόλο που η τριχόπτωση παρατηρείται σε όλη την έκταση του τριχωτού), ενώ διατηρείται η μετωπιαία γραμμή.
Τα αίτια της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας

Η κύρια αιτία εμφάνισης της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας είναι ο συνδυασμός γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Η μακροχρόνια επίδραση ανδρογόνων σε τριχοθυλάκια που είναι γενετικά ευάλωτα στην τριχόπτωση οδηγεί στη βαθμιαία εξασθένιση αυτών των τριχοθυλακίων και κατά συνέπεια στην παραγωγή αδύναμων τριχών που σε τελικό στάδιο πέφτουν.

Πώς όμως λαμβάνει χώρα αυτή η διαδικασία;

Το ένζυμο 5-α αναγωγάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε ένα δραστικό παράγωγο, τη Διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT επιδρά στα τριχοθυλάκια -με βαθμό επίδρασης που εξαρτάται από τον γενετικό τους κώδικα αλλά και τη δραστηριότητα της 5-α αναγωγάσης- και προκαλεί την προοδευτική τους συρρίκνωση και εξασθένιση. Ως αποτέλεσμα, οι τρίχες που παράγουν είναι λεπτές, αδύναμες και τελικώς αποπίπτουν.
Συνήθως εμφανίζουν ευαισθησία στη Διυδροτεστοστερόνη τα τριχοθυλάκια της μετωπιαίας και κροταφικής περιοχής. Η αρχική αραίωση των τριχών στο μπροστινό μέρος του τριχωτού (ένα από τα πρώτα συμπτώματα της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας) δεν οφείλεται στην απόπτωση αυτών. Όπως προαναφέρθηκε, αρχικά προκαλείται συρρίκνωση των τριχοθυλακίων που έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μειωμένη η πυκνότητα των μαλλιών.
Ενημερωθείτε περαιτέρω:

Άλλα αίτια τριχόπτωσης

Αλωπεκία