Τα βλαστικά κύτταρα στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

slide-labΟι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, παρουσίασαν στις 17 Μαΐου 2007 στην επιθεώρηση Nature Biotechnology τις τελευταίες εργασίες τους σχετικά με την αναγέννηση τριχοθυλακίων σε ενήλικα ποντίκια.

Το βασικό όπλο της ερευνητικής προσπάθειας είναι τα βλαστικά κύτταρα που ως μη ολοκληρωμένα, έχουν την ικανότητα να παρέχουν διαφορετικούς τύπους κυττάρων, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού. Υπάρχουν όχι μόνο στα έμβρυα αλλά σε μικρή ποσότητα και στους ενήλικες.

Τι ακριβώς έδειξαν τα πειράματα στα ποντίκια:

Όταν πολυδύναμα κύτταρα που υπάρχουν στους θύλακες των τριχών απομονωθούν από το ένα ποντίκι και μεταμοσχευτούν στο άλλο, έχουν την ικανότητα να παράγουν νέα τριχοφυία. Στα πειράματα, τα μεταμοσχευμένα κύτταρα αναπτύχθηκαν σε νέα τριχοθυλάκια.

Όπως εξηγεί ο Έλληνας επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Δερματολογίας κ. G. Cotsarelis, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες για αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στον άνθρωπο, καθώς οι ερευνητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα εμπλεκόμενα στη δημιουργία νέας τριχοφυίας γονίδια.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από τους θύλακες των τριχών απουσιάζει το «μείζον σύμπλοκο ιστοσυμβατότητας» που ευθύνεται για την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οπότε θα μπορούσαν ίσως να εμφυτεύονται βλαστικά κύτταρα άλλων ατόμων σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης, δίχως να δημιουργούνται προβλήματα ασυμβατότητας.

Μία νέα πρωτοποριακή θεραπεία για την τριχόπτωση, που βασίζεται στη χρήση μεσεγχυματικών – βλαστικών κυττάρων από αυτόλογα τριχοθυλάκια βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο από την κλινική μαλλιών Bergmann Kord σε συνεργασία με την Hair Aplenty Ltd. Διαβάστε περισσότερα εδώ