Οι απαντήσεις που ακολουθούν αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμο ενημερωτικό υλικό για πολλά θέματα που αφορούν τη διάγνωση, την τριχόπτωση, τη μεταμόσχευση μαλλιών, τις θεραπευτικές αγωγές κατά της τριχόπτωσης ή γενικές ερωτήσεις. Αν επιθυμείτε πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις, μπορείτε ελεύθερα να απευθυνθείτε στην κλινική μας ή να αποστείλετε τη Φόρμα Επικοινωνίας με το θέμα που σας απασχολεί.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΜΑΛΛΙΑ

Κάθε πότε πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας;

Το πόσο συχνά θα πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά αυτών (αν είναι ξηρά, λιπαρά κα.) και του τριχωτού της κεφαλής (ξηροδερμία, λιπαρότητα κα), των περιβαλλοντικών συνθηκών στις οποίες εκτίθενται κα. Λουζόμαστε βάσει των αναγκών τους και φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα μαλλιών που είναι κατάλληλα για τις ανάγκες τους.
Πρέπει να αποφεύγει το συχνό λούσιμο όποιος έχει τριχόπτωση;
Πολλοί θεωρούν ότι το συχνό λούσιμο επιδεινώνει την τριχόπτωση, ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Για παράδειγμα, τα λιπαρά μαλλιά χρειάζονται το συχνό λούσιμο για να απομακρύνεται το σμήγμα (διότι περιέχει Διυδροτεστοστερόνη η οποία ευθύνεται για την τριχόπτωση)

Γιατί είναι πιο συχνή η πρώιμη τριχόπτωση στη σύγχρονη εποχή;
Το πόσο νωρίς θα εμφανίσει ένα άτομο τριχόπτωση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την κληρονομικότητα. Στις μέρες μας παρατηρείται μια πρώιμη εκδήλωση της τριχόπτωσης λόγω ορισμένων χαρακτηριστικών του σύγχρονου τρόπου ζωής: περιβαλλοντικοί ρύποι, χρήση αλκοόλ, κάπνισμα, μη ισορροπημένη διατροφή, αντιμετώπιση στρεσογόνων και πιεστικών καταστάσεων κα

Ποιους άλλους παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη για τη φροντίδα των μαλλιών;
Περιβάλλον: Η περιβαλλοντική ρύπανση, ένα συχνό φαινόμενο στις πόλεις, επηρεάζει την υγεία των μαλλιών μας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τα λούζουμε συχνά και να τα προστατεύουμε από τους ρυπογόνους παράγοντες.

Περιποίηση & Φροντίδα: Ανάλογα με τον τύπο μαλλιών μας θα πρέπει να επιλέγουμε και τα αντίστοιχα προϊόντα περιποίησης (σαμπουάν, κρέμα μαλλιών, μάσκα μαλλιών κα).

Χτένισμα (Styling): Μερικά χτενίσματα, όπως εκείνα με σφιχτό δέσιμο, ταλαιπωρούν και φθείρουν την τρίχα και καλό θα είναι να αποφεύγονται ή να μη δημιουργούνται συχνά.

Ήλιος και Θάλασσα: Οι ηλιακές ακτίνες δεν είναι βλαβερές μόνο για το σώμα μας αλλά και για τα μαλλιά μας. Η έκθεση των μαλλιών στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσής τους. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να φοράμε καπέλο και να χρησιμοποιούμε ειδικά προϊόντα αντιηλιακής προστασίας για τα μαλλιά. Το αλάτι της θάλασσας αλλά και το χλώριο της πισίνας κάνουν τα μαλλιά ξηρά και λιγότερο εύκαμπτα.

Ύπνος: Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και επομένως και για την υγιή εμφάνιση και ανάπτυξη των μαλλιών μας.
Ποιες είναι οι οδηγίες για σωστό λούσιμο;

Tips & Συμβουλές για λούσιμο

Κάθε άτομο λούζεται σε διαφορετική συχνότητα ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών του (ξηρά, λιπαρά, κανονικά), τις συνθήκες υπό τις οποίες ζει ή και εργάζεται και τις καθημερινές του συνήθειες. Αν κάποιος λούζεται συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα σαμπουάν απαλής σύνθεσης, ενδεδειγμένο για συχνή χρήση. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό νερό (καυτό) διότι ταλαιπωρεί τριχωτό και μαλλιά. Είναι προτιμότερο να εφαρμόζουμε μικρή ποσότητα προϊόντος (σαμπουάν, μάσκας, conditioner) αφού πρώτα την έχουμε αραιώσει με λίγο νερό. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος δεν βάζουμε δύναμη στα χέρια μας, αλλά εκτελούμε απαλές κυκλικές κινήσεις με το εσωτερικό των δακτύλων μας (σαν μασάζ) έτσι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα το προϊόν αλλά και να τονωθεί η μικροκυκλοφορία του τριχωτού. Για μακριά ή μεσαίου μήκους μαλλιά ενδείκνυται η εφαρμογή conditioner (κρέμα μαλλιών) μετά το λούσιμο. Η χρήση conditioner προσφέρει τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας στα μαλλιά (κυρίως στις άκρες τους) και διευκολύνει τη διαδικασία ξεμπερδέματος. Η κρέμα μαλλιών θα πρέπει να εφαρμόζεται στο τελευταίο 1/3 του μήκους των μαλλιών για να μην προκαλέσει υφή λιπαρότητας στα υπόλοιπα μαλλιά. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να εφαρμοστεί και η μάσκα μαλλιών η οποία πέραν της ενυδάτωσης παρέχει αναδόμηση, θρέψη και επανόρθωση στα μαλλιά.Αν επιθυμείτε ένα πιο λαμπερό αποτέλεσμα μπορείτε στο τέλος να ξεβγάλετε τα μαλλιά σας με κρύο νερό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο σκούπισμα και στέγνωμα τον μαλλιών. Όταν τα σκουπίζουμε δεν τα τρίβουμε με δύναμη αλλά κάνουμε απαλές κινήσεις με την πετσέτα (ταμπονάρουμε). Αν χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι (σεσουάρ) για το στέγνωμα θα πρέπει να το κρατούμε σε απόσταση από τα μαλλιά μας (ιδανικά 20cm) έχοντας θέσει ενεργή τη μέση θερμοκρασία. Για το φορμάρισμα κάνουμε πολύ απαλές κινήσεις με τη βούρτσα για να μην προκαλέσουμε αλλοιώσεις στην τρίχα (π.χ. σπάσιμο). Επισημαίνουμε πως τα βαμμένα μαλλιά ή μαλλιά με ανταύγειες χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.