Το δέρμα απαρτίζεται από δύο κύριες στιβάδες:

Α) Το εξωτερικό και ορατό του τμήμα αποτελείται από την επιδερμίδα, η οποία είναι μικρότερη από 1mm. Η επιδερμίδα, εκτός από τα μικρά βασικά κύτταρα, περιλαμβάνει επίσης κερατινοκύτταρα, μελανοκύτταρα και δενδρικά κύτταρα.

Τα κερατινοκύτταρα (επιθηλιακά κύτταρα) συνιστούν περίπου το 80% των κυττάρων της επιδερμίδας και δημιουργούνται στα βαθύτερα υποστρώματά της. Σταδιακά, μετακινούνται προς την επιφάνειά της σχηματίζοντας την κεράτινη στιβάδα

Τα μελανοκύτταρα παράγουν χρωστικές και μελανίνη

rootsΤα δενδρικά κύτταρα προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Β) Ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα απαντάται το χόριο (κυρίως δέρμα), το οποίο συνδέεται με την επιδερμίδα μέσω της βασικής μεμβράνης, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει την ανταλλαγή ουσιών μεταξύ τους. Το χόριο συνιστά κατά κύριο λόγο συνδετικό ιστό και μία από τις βασικές του λειτουργίες είναι η τροφή και η οξυγόνωση της επιδερμίδας μέσω των αιμοφόρων αγγείων που περιέχει. Επιπλέον, το χόριο ευθύνεται για την εξασφάλιση της ελαστικότητας του δέρματος, την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος και την αίσθηση της αφής. Άλλα δομικά συστατικά του είναι οι νευρικές ίνες (οι οποίες μεταφέρουν πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα), οι σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες (οι οποίοι εκκρίνουν σμήγμα και ιδρώτα αντίστοιχα) και τα τριχοθυλάκια (θύλακες που περιέχουν ομάδες 1-4 τριχών).

Κάτω από το χόριο βρίσκεται ο υποδόριος ιστός, ο οποίος περιλαμβάνει σπογγώδη συνδετικό ιστό και λίπος. Βασικός του ρόλος είναι η διασφάλιση της κανονικής θερμοκρασίας του σώματος σε περιπτώσεις χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος.