Η τρίχα αποτελείται από τα εξής δύο τμήματα:

 

Α) Ρίζα

anatomia-trixasΗ ρίζα είναι το μη ορατό τμήμα της τρίχας το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του τριχοθυλακίου. Το κατώτερο σημείο του τριχοθυλακίου ονομάζεται βολβός και ο ρόλος του είναι ζωτικής σημασίας ως προς την τελική δομή του συνόλου της τρίχας. Εντός του βολβού παρατηρείται πλήθος αιμοφόρων αγγείων, τα οποία εξασφαλίζουν τη θρέψη και την οξυγόνωση του βολβού. Επιπροσθέτως, στο σημείο αυτό παράγονται κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή κερατίνης και μελανίνης. Η κερατίνη διαδραματίζει καίριο ρόλο στη δομή της τρίχας ενώ η μελανίνη συντελεί στον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών. Ακριβώς δίπλα στο τριχοθυλάκιο βρίσκεται ο σμηγματογόνος αδένας ώστε να προσφέρει στην τρίχα την απαραίτητη ενυδάτωση και ελαστικότητα μέσω της λίπανσης που εξασφαλίζει το σμήγμα.

Β) Στέλεχος της τρίχας

Στέλεχος ονομάζεται το ορατό τμήμα της τρίχας που βρίσκεται εξωτερικά του τριχωτού. Το στέλεχος της τρίχας περιβάλλεται από λεπτά και επίπεδα κύτταρα που προσομοιάζουν στη μορφή με λέπια. Το σύνολο των εν λόγω κυττάρων ονομάζεται περιτρίχιο και αποτελείται κατά κύριο λόγο από κερατίνη.
Το περιτρίχιο καλύπτει τις δύο εσωτερικές στιβάδες του στελέχους και προστατεύει την τρίχα. Η αμέσως επόμενη στιβάδα του στελέχους ονομάζεται φλοιός και τα χαρακτηριστικά του καθορίζουν τον κυματισμό και το χρώμα των μαλλιών. Τέλος, στο κεντρικό τμήμα του στελέχους βρίσκεται ο μυελός της τρίχας, αποτελούμενος από κύτταρα κυβικού σχήματος τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με μικρές ποσότητες αέρα. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ότι στις περιπτώσεις λεπτών τριχών, ο μυελός της τρίχας ενδέχεται να απουσιάζει.

Η φυσιολογία της τρίχας

Η σύσταση της τρίχας:

Άνθρακας (C): 48%
Οξυγόνο (Ο): 24%
Υδρογόνο (Η): 6,38%
Άζωτο (Ν): 16%
Θείο (S): 5%

Να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά των ανωτέρω στοιχείων αναφέρονται προσεγγιστικά δεδομένου ότι η σύσταση της τρίχας διαφέρει κατά περίπτωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι σκουρόχρωμες τρίχες περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα και υδρογόνου σε αντίθεση με τις ανοιχτόχρωμες στις οποίες υπερέχει η συγκέντρωση οξυγόνου και θείου.

Η πυκνότητα της τριχοφυΐας

Η πυκνότητα της τριχοφυΐας ποικίλει ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο εμφανίζεται, το χρώμα των τριχών, την ηλικία και τη φυλετική προέλευση του ατόμου, το φύλο, την κληρονομικότητα καθώς επίσης και τις ενδεχόμενες περιπτώσεις τριχόπτωσης που πιθανόν εμφανίζει.

Πιο αναλυτικά:
– Το τριχωτό της κεφαλής είναι το σημείο του σώματος που παρουσιάζει την εντονότερη τριχοφυΐα με τη μεγαλύτερη πυκνότητα
– Τα καστανά και τα ξανθά μαλλιά εμφανίζουν τη μέγιστη δυνατή πυκνότητα (≈150.000 τριχοθυλάκια), ακολουθούν τα μαύρα μαλλιά (≈110.000 τριχοθυλάκια) και τέλος τα κόκκινα μαλλιά (≈90.000 τριχοθυλάκια)
– Κατά κανόνα, η τριχοφυΐα φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Ένα παιδί διαθέτει περίπου τις διπλάσιες τρίχες από έναν ενήλικα (≈300 τρίχες/cm2). Εξαίρεση αποτελεί η τριχοφυΐα στις ορμονοεξαρτόμενες περιοχές (π.χ. άνω χείλος, παρειές, πηγούνι, λαιμός, στήθος, κοιλιά) στις οποίες αυξάνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
– Οι νέγροι παρουσιάζουν πιο έντονη τριχοφυΐα σε σχέση με τους ευρωπαίους
Τύποι τριχών

Α) Χνούδι

Πρόκειται για το σύνολο των πολύ κοντών (< 2cm), λεπτών, ανοιχτόχρωμων και μαλακών τριχών. Καλύπτουν την επιφάνεια ορισμένων σημείων του σώματος, το κεφάλι των βρεφών και το πρόσωπο των εφήβων πριν γίνουν ορατές κανονικές τρίχες.

Β) Ολοκληρωμένη τρίχα

Οι ολοκληρωμένες τρίχες απαρτίζουν την ορατή τριχοφυΐα. Μία ολοκληρωμένη τρίχα χαρακτηρίζεται από μεγάλη διάμετρο & μήκος συγκριτικά με το χνούδι, ενώ παράλληλα περιέχει χρωστική που της προσδίδει χρώμα.