Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική ιατρική λύση για την οριστική αντιμετώπιση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας – του πιο κοινού τύπου ανδρικής τριχόπτωσης.

Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των παλαιοτέρων μεθόδων, οι σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης (εμφύτευσης) μαλλιών έχουν τη δυναμική να επιτυγχάνουν φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα, αρκεί βεβαίως να εφαρμόζονται από έμπειρους, εξειδικευμένους στη μεταμόσχευση μαλλιών γιατρούς που κατέχουν τις απαραίτητες δεξιότητες & ικανότητες.

Η φύση της διαδικασίας

Για να κατανοήσουμε τη διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών, είναι σημαντικό να περιγράψουμε τον φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών:

Τα μαλλιά εκφύονται ανά ομάδες 1-4 συνήθως τριχών που ονομάζονται Τριχοθυλάκια. Στην περίπτωση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας, τα τριχοθυλάκια στο μπροστινό & το επάνω τμήμα του τριχωτού της κεφαλής είναι ευάλωτα στην παρουσία των ανδρογόνων και πιο συγκεκριμένα της ορμόνης Διυδροτεστοστερόνης (DHT), παραγώγου της Τεστοστερόνης.

Η Τεστοστερόνη, μέσω της επίδρασης του ενζύμου 5-α αναγωγάση (5-a reductase) μετατρέπεται σε Διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία με τη σειρά της δεσμεύεται από τους υποδοχείς των ευάλωτων σε αυτή τριχοθυλακίων και οδηγεί στη σταδιακή τους αποδυνάμωση. Ως αποτέλεσμα, παράγουν εξασθενημένες τρίχες που προοδευτικά λεπταίνουν και τελικά επέρχεται η τριχόπτωση και η οριστική απώλεια των μαλλιών.

Ωστόσο, τα τριχοθυλάκια στο πίσω & το πλαϊνό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής (Βρεγματική και Ινιακή Χώρα) παρουσιάζουν γενετική αντίσταση στα ανδρογόνα  με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται από την DHT και κατά συνέπεια να μην πλήττονται από την τριχόπτωση.

Μέρος των τριχοθυλακίων αυτών (τα οποία αποτελούν την Περιοχή Σταθερής Τριχοφυΐας της κεφαλής) αξιοποιείται κατά τη μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς μεταφέρεται για να καλύψει τις ανάγκες στις περιοχές της αραίωσης.

Επομένως, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η διαδικασία λήψης & μεταφύτευσης τριχοθυλακίων από την περιοχή σταθερής τριχοφυίας (Δότρια Περιοχή) στην περιοχή της αραίωσης (Λήπτρια Περιοχή).

Τα τριχοθυλάκια της Περιοχής Σταθερής Τριχοφυΐας, διατηρούν και μεταφέρουν τις γενετικές τους ιδιότητες και στην περιοχή της αραίωσης, με αποτέλεσμα μετά τη μεταμόσχευση να μην επηρεάζονται από την τριχόπτωση και να συνεχίζουν κανονικά την ανάπτυξή τους χωρίς να πρόκειται να πέσουν. Τα νέα μαλλιά εκφύονται βάσει του φυσικού προτύπου έκφυσης, προσδίδοντας φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα και πολύ ικανοποιητικό βαθμό πυκνότητας.

Χρόνος αναμονής για τη νέα εμφάνιση

Τα νέα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται αμέσως μετά την εμφύτευσή τους και εμφανίζονται κατά μέσο όρο μετά από 3 μήνες από τη μεταμόσχευση μαλλιών. Σταδιακά αναπτύσσονται και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα επέρχεται κατά μέσο όρο μετά τους 10 με 12 μήνες από την επέμβαση.

Η φροντίδα των μεταμοσχευθέντων μαλλιών

Τα μαλλιά της μεταμόσχευσης δεν απαιτούν κάποια ξεχωριστή φροντίδα από ό,τι τα υπόλοιπα μαλλιά, με εξαίρεση τις πρώτες μετεπεμβατικές ημέρες που χρειάζεται προσοχή στο λούσιμο. Η Bergmann Kord αναλαμβάνει χωρίς οικονομικό κόστος όλη τη μετεγχειρητική φροντίδα για τις μέρες που έπονται της μεταμόσχευσης μαλλιών. Τα νέα μαλλιά επιδέχονται κάθε είδους κομμωτική διεργασία (βαφή, ανταύγειες κα) και δεδομένου ότι προέρχονται από το ίδιο άτομο δεν ξεχωρίζουν από τα μαλλιά που  προϋπήρχαν.

Οι γιατροί της μεταμόσχευσης μαλλιών

Εκτός του επικεφαλής χειρουργού ιατρού, κάθε ιατρική ομάδα περιλαμβάνει ακόμη 2 βοηθούς ιατρούς, ιατρό αναισθησιολόγο και 4 εξειδικευμένες νοσηλεύτριες.

Η μεταμόσχευση μαλλιών στη Bergmann Kord είναι μεν μια ανώδυνη και ασφαλής ιατρική πράξη ήπιας βαρύτητας, απαιτούνται όμως από το γιατρό ιδιαίτερες δεξιότητες και ανεπτυγμένη αισθητική ικανότητα, καθώς η μεταμόσχευση μαλλιών θα πρέπει να αποτελεί έναν τελειοποιημένο συνδυασμό επιστήμης και αισθητικής αντίληψης.

Βασικό χαρακτηριστικό μιας επιτυχημένης μεταμόσχευσης μαλλιών είναι να αναπαράγει όσο το δυνατόν πιο πιστά τον φυσικό τρόπο με τον οποίο εκφύονται τα μαλλιά με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτή παρά μόνο από ειδικούς και μάλιστα από πολύ κοντινή εξέταση της κεφαλής.

Η διάρκεια της επέμβασης μεταμόσχευσης μαλλιών

Η διάρκεια μιας μεταμόσχευσης μαλλιών είναι συνάρτηση της έκτασης της συνεδρίας (αριθμού τριχοθυλακίων) και της μεθόδου μεταμόσχευσης μαλλιών που εφαρμόζεται. Η συνήθης διάρκεια της επέμβασης (που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία) είναι λίγες ώρες που κυλούν γρήγορα & ευχάριστα καθώς μπορείτε να συνομιλείτε με την ιατρική ομάδα, να βλέπετε τηλεόραση ή απλώς να χαλαρώνετε. Μετά το πέρας της επέμβασης επιστρέφετε στο σπίτι.

Επιστροφή στις δραστηριότητες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών

Σε σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως λίγων ημερών) είστε σε θέση να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την επόμενη της επέμβασης επιστρέφετε στην εργασία σας. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες καθορίζεται πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό και διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς εξαρτάται από τη φύση των δραστηριοτήτων κάθε ατόμου, το είδος της μεθόδου μεταμόσχευσης μαλλιών που εφαρμόστηκε, τα γενικότερα χαρακτηριστικά του οργανισμού του κα.

Οι χώροι επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών

Όλες οι επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών πραγματοποιούνται σε υπερσύγχρονους, ιδιόκτητους, άρτια εξοπλισμένους χώρους επεμβάσεων τελευταίας τεχνολογίας στην Αθήνα & τη Θεσσαλονίκη, όπου τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας.

Τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών

Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι μοναδικό για κάθε άτομο, διότι διαμορφώνεται βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών & αναγκών του.

Επειδή λοιπόν δεν εφαρμόζεται μία και μοναδική μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών για όλους τους ενδιαφερόμενους, οι γιατροί μεταμόσχευσης μαλλιών της Bergmann Kord είναι εξειδικευμένοι στις πιο εξελιγμένες τεχνικές του παγκόσμιου χώρου της μεταμόσχευσης μαλλιών και εφαρμόζουν κάθε φορά την τεχνική ή τον συνδυασμό των τεχνικών που κρίνονται κατάλληλες για κάθε ενδιαφερόμενο.Οι πιο σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών πραγματοποιούνται με μεταφορά τριχοθυλακίων (Μεταμόσχευση Θυλακικών Μονάδων) και η χαρακτηριστική διαφορά στην εφαρμογή τους έγκειται στο διαφορετικό τρόπο λήψης των τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή:

FUE (Follicular Unit Extraction): πραγματοποιείται με μεμονωμένη εξαγωγή των τριχοθυλακίων από διάφορα σημεία της δότριας περιοχής.

G.A.T. (Growth Advanced Transplantation): Δυναμική Μεταμόσχευση Μαλλιών με την αξιοποίηση των αυξητικών παραγόντων του αίματος.

FUT (Follicular Unit Transplantation) ή Strip: αποτελεί το σύνολο των τεχνικών που πραγματοποιούνται με συνεχή λήψη τριχοθυλακίων

Για να ταιριάζει απόλυτα στον ενδιαφερόμενο η μεταμόσχευση μαλλιών, θα πρέπει να σχεδιαστεί και στη συνέχεια να υλοποιηθεί με ακρίβεια το Εξατομικευμένο Πλάνο Μεταμόσχευσης Μαλλιών (PHTP) με εφαρμογή της μεθόδου ή των μεθόδων μεταμόσχευσης μαλλιών που είναι κατάλληλες για τη δική του περίπτωση.

Μετεγχειριτική φροντίδα

Στη Bergmann Kord δημιουργούμε προσωπικό ιατρικό αρχείο για κάθε ενδιαφερόμενο ώστε να παρακολουθείται κάθε περίπτωση οργανωμένα και εξατομικευμένα. Μετά την επέμβαση, δίδονται γραπτώς και προφορικώς σαφείς μετεγχειρητικές οδηγίες, παρόλα αυτά μπορείτε αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας σε 24ωρη βάση για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις. Την επόμενη μέρα της μεταμόσχευσης έρχεστε στην κλινική μας για μετεγχειρητική φροντίδα (η οποία παρέχεται δωρεάν και τις επόμενες ημέρες) και εξέταση από το γιατρό. Στη συνέχεια λαμβάνετε πρόγραμμα συναντήσεων με το γιατρό (τα ραντεβού προγραμματίζονται για μετά την ολοκλήρωση της 2ης εβδομάδας, στους 3 και στους 10 μήνες από την επέμβαση) για έλεγχο και καταγραφή της εξελικτικής πορείας της μεταμόσχευσης μαλλιών, ώστε να καταχωρούνται τα δεδομένα στο προσωπικό σας ιατρικό αρχείο.

Ωστόσο, η Bergmann Kord συνεχίζει να παραμένει στη διάθεση όλων για οποιαδήποτε συμβουλή για τα μαλλιά τους.

Οι βασικές παράμετροι της μεταμόσχευσης μαλλιών στη Bergmann Kord

Με τη μεταμόσχευση μαλλιών δεν δημιουργείται νέα τριχοφυΐα και δεν σταματά η τριχόπτωση, απλώς επιτυγχάνεται η αναδιανομή της υπάρχουσας τριχοφυΐας του τριχωτού. Βασική επομένως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η διάθεση επαρκούς ποσότητας τριχοφυΐας στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη της αραιωμένης περιοχής.

Μέσω της κλινικής επισκόπησης, της Μικροσκοπικής Ανάλυσης του Τριχωτού & των Μαλλιών (Microscopic Hair & Scalp Analysis), του Τριχοριζογράμματος ή ακόμη και της διενέργειας συμπληρωματικών ιατρικών εξετάσεων για τις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, οι γιατροί της Bergmann Kord συλλέγουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να επιτύχουν τη μέγιστη αξιοποίηση της δότριας περιοχής, φροντίζοντας ταυτόχρονα για τη διατήρηση  αποθέματος  στην περίπτωση που προκύψουν περαιτέρω μελλοντικές ανάγκες για επόμενο στάδιο εφαρμογής.

Το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς προκύπτει από το συνδυασμό διαφορετικών παραμέτρων: του αριθμού των νέων τριχών, της διαμέτρου της τρίχας (οι λεπτές τρίχες δίνουν μικρότερη πυκνότητα), του χρώματος των μαλλιών, της υφής και του κυματισμού τους καθώς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, του χρώματος του δέρματος κα.

Οι παραπάνω παράμετροι δικαιολογούν και το γεγονός ότι ακόμη και για επεμβάσεις του ίδιου αριθμού τριχοθυλακίων σε διαφορετικά άτομα, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό για το καθένα από αυτά.

Οι γιατροί μεταμόσχευσης μαλλιών της Bergmann Kord, σχεδιάζουν το Εξατομικευμένο Πλάνο Μεταμόσχευσης Μαλλιών (PHTP) για κάθε ενδιαφερόμενο, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στους προσωπικούς στόχους, τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και τις συμμετρίες του προσώπου, την ηλικία και το στυλ του ενδιαφερόμενου. Σκοπός της μεταμόσχευσης μαλλιών στη Bergmann Kord είναι να βελτιώσουμε την αισθητική εμφάνιση του ενδιαφερόμενου δίχως να αλλοιωθούν οι βασικές δομές της φυσιογνωμίας του. Μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή αισθητική εμφάνιση που ταιριάζει απόλυτα στο προσωπικό του προφίλ.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια προκαθορισμένη διαδικασία που εκτελείται βάσει συγκεκριμένων βημάτων – είναι όμως πάντοτε διαφορετική ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου – και οι γιατροί της Bergmann Kord τηρούν με συνέπεια τις υψηλές προδιαγραφές κάθε σταδίου της διαδικασίας:

-τα τριχοθυλάκια εξάγονται με προσοχή ώστε να διαφυλαχθεί η ακεραιότητά τους

-ταξινομούνται ανάλογα με τον αριθμό των τριχών που περιλαμβάνουν

-διαφυλάσσονται και προστατεύονται μέχρι τη στιγμή της εμφύτευσής τους

-πραγματοποιείται η κατάλληλη επιλογή και δημιουργία των σημείων υποδοχής

-τα τριχοθυλάκια τοποθετούνται με προσοχή στα σημεία υποδοχής

Κατά την εμφύτευση των τριχοθυλακίων, οι έμπειροι γιατροί της Bergmann Kord τηρούν όλους του παράγοντες που θα καθορίσουν το φυσικό αποτέλεσμα:

Κατάλληλη γωνία έκφυσης των τριχοθυλακίων, ώστε ο προσανατολισμός τους να εναρμονίζεται με τις συνθήκες έκφυσης της λήπτριας περιοχής

Άρτια διανομή και διάταξη των τριχοθυλακίων στην περιοχή της αραίωσης, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή πυκνότητα

Επιτυχής συσχετισμός παραγόντων που αποδίδουν φυσική μετωπιαία γραμμή που σβήνει ήπια και πλαισιώνει αρμονικά το πρόσωπο. Η μετωπιαία γραμμή είναι η παράμετρος που διαμορφώνει στο μεγαλύτερο ποσοστό το φυσικό αποτέλεσμα και πρέπει να αποτελεί τον πιο φυσικό σύνδεσμο μετώπου και μαλλιών. Απαιτούνται επομένως ιδιαίτερες ικανότητες υψηλής αισθητικής αντίληψης τόσο για τον αρχικό σχεδιασμό όσο και για την υλοποίησή της

Επειδή στη μεταμόσχευση μαλλιών το τελικό αποτέλεσμα είναι καθοριστικής σημασίας για την εμφάνιση του ενδιαφερόμενου και δεν υπάρχουν περιθώρια για δοκιμές ή πειραματισμούς, θα πρέπει η επιλογή της κατάλληλης κλινικής μαλλιών να γίνεται βάσει των αποτελεσμάτων της και της βαρύτητας που έχει στο χώρο. Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της κλινικής μαλλιών δεν επιβεβαιώνεται από τα διαφημιστικά μηνύματα, τις εκπτώσεις ή τις προσφορές, παρά μόνο από τα αποτελέσματα της δουλειάς της. Για το λόγο αυτό, η μεταμόσχευση μαλλιών θα πρέπει να αναλαμβάνεται από κλινικές μαλλιών που έχουν απόλυτη εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία στον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών, αντιμετωπίζουν την τριχόπτωση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και κυρίως, έχουν αποδεδειγμένα καλά αποτελέσματα και αξιοπρεπή παρουσία.

Η εμπειρία της Bergmann Kord στη μεταμόσχευση μαλλιών

Στη Bergmann Kord, η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αντιμετωπίζεται ως απλό ζήτημα αισθητικής αλλά ως ιατρική πράξη ευθύνης.

Η Bergmann Kord έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη και την τελειοποίηση της μεταμόσχευσης μαλλιών, καθώς η συνεχής δραστηριοποίηση του εξειδικευμένου ιατρικού μας επιτελείου στα προγράμματα κλινικής έρευνας απέδωσε πρωτοποριακές τεχνικές και μεθόδους.

Η πρώτη επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών στην Ελλάδα ήταν μικρομεταμόσχευση και πραγματοποιήθηκε από τους γιατρούς της Bergmann Kord, εξασφαλίζοντας φυσικό αποτέλεσμα υψηλής κοσμητικής και αισθητικής αξίας. Οι ιατρικές μας ομάδες εξακολουθούν να πρωτοπορούν στην εφαρμογή των πιο εξελιγμένων τεχνικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με τη δυναμική των περισσότερων από 60.000 επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων μαλλιών στο ενεργητικό μας, συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις πιο κατάλληλες εξατομικευμένες λύσεις σε όλους όσοι επιθυμούν να αντιμετωπίσουν οριστικά και με ασφάλεια το πρόβλημα της τριχόπτωσης.

Η πολύτιμη εμπειρία των 34 ετών στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, οι χιλιάδες των ενδιαφερόμενων που απευθύνθηκαν για την ιδανική λύση στην κλινική μας και η state-of-the-art-know-how τεχνογνωσία μας, μας κατατάσσουν μεταξύ των μεγαλύτερων εξειδικευμένων κλινικών μαλλιών στον κόσμο.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες περιστατικών μεταμόσχευσης μαλλιών στον παρακάτω σύνδεσμο:

Gallery