Εποχιακή Τριχόπτωση
Πρόκειται για μορφή τριχόπτωσης που παρουσιάζεται ορισμένες εποχές του χρόνου (κατά κύριο λόγο την άνοιξη & το φθινόπωρο). Παρόλο που μπορεί να παρατηρηθεί έντονη απώλεια μαλλιών (heavy shedding), η εποχιακή τριχόπτωση θεωρείται φυσιολογική ως διαδικασία και τα χαμένα μαλλιά αναπληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποιες είναι όμως οι πιθανές εξηγήσεις για την εμφάνιση της εποχιακής τριχόπτωσης;

Καταρχήν να αναφέρουμε πως χάνουμε κατά μέσο όρο 50-100 τρίχες την ημέρα, ρυθμός τριχόπτωσης που θεωρείται φυσιολογικός. Ωστόσο, οι ορμονικές διακυμάνσεις προκαλούν ταχύτερη ανάπτυξη των μαλλιών (συνήθως το καλοκαίρι) και στη συνέχεια παύση της έντονης δραστηριότητας ανάπτυξης με αποτέλεσμα την εμφάνιση τριχόπτωσης.

Πέρα από τις μεταβολές των ορμονών, η επιβάρυνση των μαλλιών μας κατά τους θερινούς μήνες (από την ηλιακή ακτινοβολία, το αλάτι της θάλασσας και το συχνό λούσιμο) αποτελεί παράγοντα που επαυξάνει την εποχιακή τριχόπτωση, καθώς τα μαλλιά που έχουν χάσει την ελαστικότητα, τη δύναμη και τη λάμψη τους καθίστανται πιο ευάλωτα στους παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση.

Η εποχιακή τριχόπτωση δεν μεταβάλλει τον όγκο των μαλλιών και σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν καλό να ζητηθεί η συμβουλή ειδικού.