Φυσιολογική Αλωπεκία

Καθημερινά χάνουμε 50-100 τρίχες αλλά αυτή η απώλεια τριχοφυΐας θεωρείται φυσιολογική και δεν εμπνέει λόγο ανησυχίας. Άλλη περίπτωση φυσιολογικής αλωπεκίας είναι η εποχιακή τριχόπτωση που λαμβάνει χώρα συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο αλλά η τριχοφυΐα αποκαθίσταται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ανδρογενετική Αλωπεκία

Είναι ο τύπος τριχόπτωσης που συναντάμε στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών και οφείλεται στην κληρονομικότητα, την επίδραση των ανδρογόνων και την πάροδο της ηλικίας. Η μόνη ιατρική λύση για την οριστική αντιμετώπιση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας είναι η Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία περιγράφεται από την κλίμακα Norwood.

Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Areata)

Μορφές Γυροειδούς Αλωπεκίας:
1) Απλές & Εκτεταμένες
2) Οφίαση
3) Ολική Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Totalis), όπου χάνεται όλη η τριχοφυΐα της κεφαλής, ακόμη και τα φρύδια και οι βλεφαρίδες
4) Καθολική (Alopecia Universalis), όπου χάνονται όλες οι τρίχες του σώματος
5) Διάχυτη Γυροειδής Αλωπεκία.

Ποια είναι η εικόνα της γυροειδούς αλωπεκίας;
Στο τριχωτό σχηματίζονται περιοχές παντελώς αραιωμένες κατά τόπους και οι τρίχες περιμετρικά από αυτές τις περιοχές μοιάζουν με θαυμαστικό (Exclamation point hairs), δηλαδή είναι μικρής διαμέτρου κοντά στη ρίζα και μεγαλύτερης στην πάνω άκρη.
Η γυροειδής αλωπεκία προσβάλλει περίπου το 1% ανδρών και γυναικών και μπορεί να εμφανιστεί εντελώς ξαφνικά ή σταδιακά.

Αίτια της Γυροειδούς Αλωπεκίας
Ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας οφείλεται στην κληρονομικότητα και στην εξέλιξή της επιδρούν γενετικοί, ψυχολογικοί και ανοσολογικοί παράγοντες.
Πρόκειται για αυτοάνοση (auto-immune) ασθένεια των μαλλιών: το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα τριχοθυλάκια αναγνωρίζοντάς τα ως ξένο σώμα και η άμυνα του οργανισμού -μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων- τα αναγκάζει να εισέλθουν στο τελικό στάδιο του κύκλου ζωής της τρίχας, την Τελογένεση. Μετά από περίπου 3 μήνες τα μαλλιά πέφτουν.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αποκαθίσταται η τριχόπτωση από τη Γυροειδή Αλωπεκία χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση. Ωστόσο, η θεραπεία της Γυροειδούς Αλωπεκίας μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική, συνήθως δερματολογική.
Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, ενδέχεται να μπορεί να πραγματοποιηθεί και μεταμόσχευση μαλλιών.

Γυναίκειου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία (Female Pattern Baldness)

Εμφανίζεται στις γυναίκες που παρουσιάζουν υψηλές τιμές ανδρογόνων (ή κανονικές τιμές σε συνδυασμό με κληρονομική προδιάθεση) και περιγράφεται από την Ludwig Scale.
Στη Γυναίκειου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία, τα ένζυμα αρωματάση και 5-α αναγωγάση επιδρούν στις ορμόνες ανδροστενεδιόνη και τεστοστερόνη αντίστοιχα, μετατρέποντας την πρώτη σε οιστρόνη και οιστραδιόλη και τη δεύτερη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), οι οποίες επιδρούν στα τριχοθυλάκια και προκαλούν τριχόπτωση.
Η Γυναίκειου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία αντιμετωπίζεται με μεταμόσχευση μαλλιών.
Διάχυτη Αλωπεκία (Telogen Effluvium)

Στη διάχυτη αλωπεκία χάνονται μαλλιά από όλη την έκταση του τριχωτού της κεφαλής με αποτέλεσμα να παρατηρείται ελάττωση της πυκνότητας των μαλλιών. Δημιουργείται όταν διακόπτεται ο φυσιολογικός κύκλος ζωής των μαλλιών από τρίχες που περνούν απότομα στην τελευταία φάση του κύκλου ζωής των μαλλιών, την Τελογένεση.

Αίτια Διάχυτης Αλωπεκίας
• Ασθένειες
• Εμμηνόπαυση
• Έντονα σωματικά ή ψυχολογικά τραύματα
• Εγκυμοσύνη
• Τοκετός
• Αυστηρές δίαιτες
• Μετεγχειρητικό στρες
• Αναιμία
• Προβλήματα θυρεοειδή
• Χρόνιες ασθένειες / για παράδειγμα, ερυθηματώδης λύκος, προβλήματα του ήπατος και των νεφρών
• Δηλητηρίαση από βαριά μέταλλα
• Ανοσοποιήσεις
• Διάφορες φαρμακευτικές αγωγές (όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ρετινοειδή, αντιπηκτικά)
• Απαρχή ή παύση λήψης αντισυλληπτικών χαπιών

Η Διάχυτη Αλωπεκία μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή χρόνια.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της Διάχυτης Αλωπεκίας
Πρόκειται ως επί το πλείστον για αναστρέψιμο φαινόμενο. Αν όμως εμφανίζεται τακτικά είναι απαραίτητη η λεπτομερής διάγνωση για να καταπολεμηθεί το αίτιο που δημιουργεί ή συντηρεί τη διάχυτη αλωπεκία. Για τις περιπτώσεις όπου βρίσκεται σε υποτροπή, η μεταμόσχευση μαλλιών δεν συστήνεται.

Αλωπεκία Ανδρικού Τύπου

Περιγράφεται από τους πρώτους τύπους της Norwood Scale και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με μεταμόσχευση μαλλιών.

Anagen Effluvium

Οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοβολίες προκαλούν ξαφνική τριχόπτωση μετά από 1 έως 3 εβδομάδες από την έναρξή τους και όταν σταματήσουν, τα μαλλιά επανεκφύονται.
Διάχυτες Αλωπεκίες από βλαπτικούς παράγοντες:

Ενδοκρινικές διαταραχές (προβλήματα θυρεοειδούς, εγκυμοσύνη, σακχαρώδης διαβήτης, αντισυλληπτικά)
Επίδραση φαρμάκων – χημικών
(αντιπηκτικά, αντιψυχωτικά φάρμακα, αντιθυρεοειδικά, κυτταροστατικά, βορικό οξύ, υπερβιταμίνωση Α, άλατα θαλλίου/εντομοκτόνα, διάφορες χημικές ενώσεις)
Διαταραχές διατροφής – μεταβολισμού
(έλλειψη σιδήρου, πρωτεϊνική ανεπάρκεια, έλλειψη ουσιωδών λιπαρών οξέων, έλλειψη Zn)

Ουλωτική Αλωπεκία

Διακρίνεται σε πρωτογενή (φλεγμονή που δρα στα τριχοθυλάκια) και δευτερογενή (από εξωτερικούς παράγοντες ή συμπτωματική φλεγμονή) και η κλινική της εικόνα περιγράφεται από ουλοποιημένο δέρμα, κατεστραμμένα τριχοθυλάκια και μόνιμη αλωπεκία.

Τα αίτια της ουλωτικής αλωπεκίας:
• Νεοπλασίες του δέρματος
• Δερματοπάθειες (για παράδειγμα λειχήνες, σκληροδερμίες, σαρκοείδωση, συστεμικός ερυθηματώδης λύκος κα)
• Διαταραχές ανάπτυξης
• Κληρονομούμενα νοσήματα (απλασία δέρματος, ιχθυάσεις κλπ)
• Βλάβες από εγκαύματα, μηχανικά τραύματα, ακτινοδερματίτιδα
• Μικροβιακές φλεγμονές

Τραυματικές Αλωπεκίες

Αλωπεκία από τραύμα
Σε περιπτώσεις που κάποιο ατύχημα (έγκαυμα για παράδειγμα) έχει καταστρέψει το δέρμα σε βάθος και έχει επηρεάσει και τα τριχοθυλάκια, μπορεί να εφαρμοστεί η μεταμόσχευση μαλλιών, ανάλογα πάντα με τη βαρύτητα κάθε περίπτωσης.
Αλωπεκία από έλξη (Traction Alopecia)
Εμφανίζεται συνήθως στα άτομα που δένουν τα μαλλιά τους σφιχτά για παρατεταμένο χρόνο. Αυτό το επαναλαμβανόμενο τράβηγμα μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στα τριχοθυλάκια και να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη. Η επιλογή της μεταμόσχευσης μαλλιών μπορεί να αποκαταστήσει αποτελεσματικά την τριχοφυΐα.

Τριχοτιλλομανία
Αποτελεί ψυχαναγκαστική συνήθεια του ατόμου να ξεριζώνει τις τρίχες των μαλλιών δημιουργώντας κατά τόπους αλωπεκία. Το σημαντικό πρωτίστως είναι να θεραπευτεί η ανάγκη του ατόμου να επιδίδεται στη συνήθεια αυτοπροκαλούμενης αλωπεκίας. Ως λύση επιλέγεται η μεταμόσχευση μαλλιών.

Σχετικοί Σύνδεσμοι:
www.naaf.org National Alopecia Areata Foundation

www.aad.org American Academy Of Dermatology

www.carfintl.org Cicatricial Alopecia Research Foundation