Α

ΑΛΩΠΕΚΙΑ: ο ιατρικός όρος για την έλλειψη ή την ελάττωση της τριχοφυίας στο τριχωτό της κεφαλής. Διακρίνεται σε μόνιμη ή παροδική. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας, ασθένειας, λειτουργικών διαταραχών ή τραυμάτων.

ΑΛΩΠΕΚΙΑ ΑΠΟ ΕΛΞΗ (TRACTION ALOPECIA): Προκαλείται από επαναλαμβανόμενο τράβηγμα των μαλλιών και συμβαίνει στις γυναίκες που στερεώνουν σφιχτά τα μαλλιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έλξη μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμη βλάβη, καθώς δημιουργείται φλεγμονή στα τριχοθυλάκια και τα μαλλιά δεν επανεκφύονται.

ΑΝΑΓΕΝΕΣΗ (ANAGEN PHASE): η φάση ανάπτυξης των μαλλιών, στην οποία ανήκει κατά προσέγγιση το 80% των μαλλιών. Διαρκεί από 2 έως 6 χρόνια συνήθως και τα μαλλιά που ανήκουν στη φάση της αναγένεσης αναπτύσσονται περίπου 0.035 cm καθημερινά.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΩΝ: κατά την πειραματική ερευνητική διαδικασία που διεξήχθη σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι όταν τα πολυδύναμα κύτταρα που υπάρχουν στους θύλακες των τριχών απομονωθούν από το ένα ποντίκι και μεταμοσχευτούν στο άλλο, έχουν την ικανότητα να παράγουν νέα τριχοφυία. Στα πειράματα, τα μεταμοσχευμένα κύτταρα αναπτύχθηκαν σε νέα τριχοθυλάκια.

ANAGEN EFFLUVIUM: περιγράφει την εμφάνιση ξαφνικής τριχόπτωσης ως αποτέλεσμα της επίδρασης χημικών, τοξικών παραγόντων και ακτινοβολιών, όπως είναι για παράδειγμα οι χημειοθεραπείες και οι θεραπείες με ακτινοβολίες. Η τριχόπτωση εμφανίζεται συνήθως μετά από 1 έως 3 εβδομάδες από την έκθεση σε κάποιον από τους προαναφερθείς παράγοντες.

ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ: ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης για τον ανδρικό πληθυσμό. Οφείλεται στη μακρόχρονη επίδραση των ανδρογόνων (ανδρικών ορμονών) σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση για τριχόπτωση.

ΑΝΔΡΟΓΟΝΑ: Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που παράγονται στον ανδρικό οργανισμό και σε μικρότερη ποσότητα και στο γυναικείο. Όσον αφορά το ανδρικό φύλο, ευθύνονται για την απόδοση των χαρακτηριστικών αρρενωπότητας. Ο κυριότερος εκπρόσωπος των ανδρογόνων θεωρείται η τεστοστερόνη. Η μακρόχρονη επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια ατόμων με κληρονομική προδιάθεση στην τριχόπτωση, ευθύνεται για την εμφάνιση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας, του πιο κοινού τύπου ανδρικής τριχόπτωσης.
Γ

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ(FEMALE PATTERN BALDNESS): το είδος της αραίωσης που προκαλείται στο γυναικείο φύλο και περιγράφεται από την κλίμακα LUDWIG. Πρόκειται για αραίωση στο επάνω τμήμα του τριχωτού, με παράλληλη διατήρηση της μετωπιαίας γραμμής.

ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ (ALOPECIA AREATA): αυτοάνοση ασθένεια των μαλλιών που προκαλεί απογυμνωμένες κατά τόπους περιοχές του τριχωτού και μπορεί να είναι γενετικής, ψυχολογικής ή ανοσολογικής αιτιολογίας. Στην περίπτωση που χάνεται όλη η τριχοφυία του τριχωτού και του προσώπου ονομάζεται Alopecia Totalis, ενώ όταν χάνεται η τριχοφυία όλου του σώματος ονομάζεται Alopecia Universalis.

Δ

ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ (TELOGEN EFFLUVIUM): μορφή τριχόπτωσης κατά την οποία τα μαλλιά αποπίπτουν από όλη την έκταση του τριχωτού. Διακρίνεται σε οξεία, υποξεία και χρόνια. Συνήθως αποτελεί αποτέλεσμα μεταβολικού stress (χημειοθεραπείες, εγκυμοσύνη, εφηβεία, χειρουργική επέμβαση, έντονο stress, σοβαρές χρόνιες ασθένειες)ή συναισθηματικού τραύματος ή μιας συστημικής σωματικής προσβολής. Η αραίωση παρατηρείται περίπου 3 μήνες μετά τη βίωση του έντονου περιστατικού και σε σπάνιες περιπτώσεις, στη διαδικασία μπορεί να ενεπλέκεται ακόμη και το 50% των μαλλιών.

ΔΙΥΔΡΟΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHT): παράγωγο της τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη, μέσω του ενζύμου 5α– αναγωγάση μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη, η οποία επιδρά στα γενετικά ευάλωτα τριχοθυλάκια και προκαλεί τη σταδιακή τους συρρίκνωση, με αποτέλεσμα την πρόκληση αραίωσης στο τριχωτό.

ΔΟΤΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ: η περιοχή στο πίσω (ινιακή χώρα) και πλάγιο (βρεγματική χώρα) τμήμα του τριχωτού της κεφαλής. Τα τριχοθυλάκιά της έχουν γενετική αντίσταση στην επίδραση των ανδρογόνων με αποτέλεσμα να επηρεάζονται από την τριχόπτωση και να αναπτύσσονται για μια ζωή. Η περιοχή αυτή ονομάζεται ΔΟΤΡΙΑ, διότι χρησιμοποιούνται τα τριχοθυλάκιά της στη μεταμόσχευση μαλλιών για να καλυφθούν οι αραιωμένες περιοχές του τριχωτού.

ΔΟΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ: το χαρακτηριστικό των τριχοθυλακίων της δότριας περιοχής να διατηρούν τη γενετική τους αντίσταση και στην περιοχή της αραίωσης και να συνεχίζουν να αναπτύσσονται απρόσκοπτα για μια ζωή.

Ε

ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: μορφή αναστρέψιμης τριχόπτωσης που οφείλεται στην εποχιακή επίδραση του περιβάλλοντος στη δραστηριότητα των τριχοθυλακίων και παρουσιάζεται συνήθως το φθινόπωρο και την άνοιξη. Συνήθως διαρκεί 2 μήνες και αν επιμένει χρονικά, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από ειδικό.

ESHRS: Το ακρωνύμιο του European Society of Hair Restoration Surgery, της μη κερδοσκοπικής παγκόσμιας οργάνωσης για την προαγωγή της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Ι

ISHRS: Το ακρωνύμιο του International Society of Hair Restoration Surgery, της μη κερδοσκοπικής παγκόσμιας οργάνωσης για την προαγωγή της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Κ

ΚΑΤΑΓΕΝΕΣΗ: η ενδιάμεση φάση στον κύκλο ζωής των μαλλιών, κατά την οποία σταματά η ανάπτυξη των μαλλιών και τα μαλλιά προετοιμάζονται να εισέλθουν στη φάση της Ανάπαυσης ή Τελογένεσης. Διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες.

ΚΕΡΑΤΙΝΗ: η αντοχή και η δύναμη του στελέχους της τρίχας(του ορατού δηλαδή τμήματος της τρίχας) οφείλεται στην πρωτεΐνη Κερατίνη. Η κερατίνη χαρακτηρίζεται ως σύνολο πρωτεϊνών με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την περιεκτικότητα σε θείο και συντίθεται στην κερατογενή ζώνη της ρίζας. Η τρίχα αποτελείται από πρωτεΐνες(σε ποσοστό από 65% έως 95%), λιπίδια(1% έως 9%), ιχνοστοιχεία, πολυσακχαρίτες και νερό.

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΩΝ: Είναι η διαδικασία εξαγωγής κυττάρων από τα τριχοθυλάκια, η καλλιέργειά τους in vitro, ο πολλαπλασιασμός τους και εν συνεχεία η επαναφύτευση τους στο τριχωτό ώστε να συνεχίσουν την παραγωγή νέων τριχοθυλακίων και επομένως νέας τριχοφυίας.

Λ | L
ΛΗΠΤΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ: η περιοχή του τριχωτού που παρουσιάζει αραίωση και στην οποία εμφυτεύονται τα τριχοθυλάκια που εξάγονται από τη δότρια περιοχή κατά τη διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών.

LUDWIG ΚΛΙΜΑΚΑ: η γραφική αναπαράσταση της Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (Female Pattern Baldness).

Μ

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΩΝ (ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΩΝ): η διαδικασία εξαγωγής τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή(πίσω και πλάγια περιοχή του τριχωτού) και η εμφύτευσή τους στην περιοχή της αραίωσης. Είναι η πιo εξελιγμένη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών.

MEGA SESSIONS: οι μεγάλες συνεδρίες μεταμόσχευσης μαλλιών, που αφορούν συνήθως την τοποθέτηση άνω των 2.500 τριχοθυλακίων.

N

NORWOOD ΚΛΙΜΑΚΑ: Η γραφική αναπαράσταση των βαθμίδων ανδρικής τριχόπτωσης στην ανδρογενετική αλωπεκία.

Τ

ΤΕΛΟΓΕΝΕΣΗ: η φάση της Τελογένεσης είναι το τρίτο στάδιο στον κύκλο ζωής της τρίχας και διαρκεί περίπου 100 μέρες(3-4 μήνες). Τα τριχοθυλάκια αδρανούν, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και οι τρίχες παραμένουν στα τριχοθυλάκια αλλά παύουν να αναπτύσσονται και τελικά αποπίπτουν. Περίπου 20% των μαλλιών ανήκει στη φάση της τελογένεσης

ΤΡΙΧΟΤΙΛΛΟΜΑΝΙΑ: ένα είδος ψυχαναγκαστικής, αυτοπροκαλούμενης τραυματικής αλωπεκίας, κατά την οποία το άτομο αναπτύσσει συνήθεια τραβήγματος και ξεριζώματος των μαλλιών, προκαλώντας περιοχές αλωπεκίας ή και περιοχές τριχοφυίας με διαφορετικά μήκη τριχών.

ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΟ: τα μαλλιά εκφύονται ανά ομάδες τριχών που ονομάζονται τριχοθυλάκια. Κάθε τριχοθυλάκιο αποτελεί ολοκληρωμένη βιολογικά μονάδα και περιλαμβάνει νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, σμηγματογόνους αδένες και τον μικροσκοπικό μυ erector pili (βρίσκεται στη βάση του θύλακα της τρίχας και σε κάθε διέγερση λόγω ψύχους ή φόβου, αναγκάζει το θύλακα της τρίχας να ανορθωθεί). Περιβάλλονται από προστατευτικό, συνεκτικό ιστό κολλαγόνου και απαντώνται σε όλο το σώμα εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και τα χείλη. Κάθε τριχοθυλάκιο χαρακτηρίζεται από προκαθορισμένο γενετικό προσδιορισμό. Τα τριχοθυλάκια που περιέχουν μία τρίχα βρίσκονται κατανεμημένα κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής και καθώς προχωρούμε προς το εσωτερικό του τριχωτού, τα τριχοθυλάκια σχηματίζουν σύνολα 2, 3 ή 4 τριχών.

Φ | F

FUT: η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών κατά την οποία πραγματοποιείται συνεχής λήψη τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή και ακολούθως εμφυτεύονται στην περιοχή της αραίωσης.

FUE: η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών κατά την οποία τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται ένα ένα από διακεκριμένα σημεία της δότριας περιοχής και στη συνέχεια τοποθετούνται στην περιοχή της αραίωσης.