Το συχνό λούσιμο επιβαρύνει την τριχόπτωση.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το συχνό λούσιμο με το κατάλληλο σαμπουάν διαφυλάσσει την υγιεινή του τριχωτού απομακρύνοντας τα κατάλοιπα. Επιπρόσθετα, επειδή το σμήγμα και η λιπαρότητα περιέχουν DHT– το ανδρογόνο που προκαλεί τριχόπτωση- είναι καλό να απομακρύνεται με το λούσιμο ώστε να μην παραμένει στο τριχωτό και επιδρά στα τριχοθυλάκια.

 

 

Η συχνή εφαρμογή καπέλου, περούκας, συστημάτων προσθετικής, κράνους επιβαρύνει την τριχόπτωση λόγω τριβής και δεν αφήνει τα μαλλιά να αναπνεύσουν.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: η συνήθης μορφή τριχόπτωσης-ανδρογενετική αλωπεκία- είναι αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών του τριχωτού και δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Επιπλέον, τα μαλλιά δεν αναπνέουν, παρά μόνο η ρίζα και λαμβάνει το απαραίτητο οξυγόνο μέσω του αίματος.Ωστόσο, οι προαναφερθέντες παράγοντες λειτουργούν επιβαρυντικά στην τριχόπτωση.

 

 

Όσοι έχουν ανδρογενετική αλωπεκία διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: το γεγονός ότι κάποιος έχει ανδρογενετική αλωπεκία δε σημαίνει απαραίτητα ότι διαθέτει υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων. Απλώς τα τριχοθυλάκιά του είναι περισσότερο επιρρεπή και ευαίσθητα στη δράση της διυδροτεστοστερόνης με αποτέλεσμα την πρόκληση αραίωσης.

 

 

Η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται μόνο στους άνδρες.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: η ανδρογενετική αλωπεκία συναντάται συχνά και στο γυναικείο πληθυσμό, διατηρεί ωστόσο βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αντίστοιχο τύπο του ανδρικού πληθυσμού.

 

 

Η ανδρογενετική αλωπεκία θεραπεύεται.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν υπάρχει θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία, υπάρχουν όμως λύσεις για την αντιμετώπισή της(μεταμόσχευση μαλλιών, εφαρμογή πρόσθετου κλπ).

 

 

Το έντονο βούρτσισμα ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και προστατεύει από την τριχόπτωση.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: το έντονο βούρτσισμα μπορεί να τραυματίσει το τριχωτό και να ταλαιπωρήσει τα μαλλιά. Το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται μεήπιες κινήσεις και όχι περισσότερο από 2 φορές την ημέρα. Επιπλέον, το συχνό βούρτσισμα ταλαιπωρεί το στέλεχος της τρίχας και οδηγεί σε σπάσιμο.

 

 

Όσο περισσότερη η πρόσληψη πρωτεΐνης, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για τα μαλλιά.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: μια δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες, αναγκάζει τον οργανισμό να εξοικονομήσει πρωτεΐνες από τα τριχοθυλάκια, ωθώντας τα στη φάση της ανάπαυσης (Telogen Phase), που αποτελεί το τελικό στάδιο ζωής της τρίχας. Οπότε μετά από 3-4 μήνες σημειώνεται μαζική απώλεια μαλλιών. Η κατάσταση βέβαια καθίσταται αναστρέψιμη με την επαναπρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας πρωτεΐνης καθημερινά. Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης όμως δεν επιφέρει μεγαλύτερο όφελος για τα μαλλιά, καθώς τα τριχοθυλάκια χρησιμοποιούν μόνο την ποσότητα δομικής ύλης που χρειάζονται.

 

 

Η διατήρηση μικρού μήκους στα μαλλιά με συχνό κούρεμα ή το ξύρισμα, ενδυναμώνει την τριχοφυία και επιβραδύνει την τριχόπτωση.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το συχνό κούρεμα είναι καλό να πραγματοποιείται, καθώς αφαιρεί από τα μαλλιά τις ταλαιπωρημένες άκρες. Όμως, τα αίτια της τριχόπτωσης λαμβάνουν χώρα εσωτερικά στον οργανισμό, επομένως ούτε το κούρεμα ούτε το ξύρισμα των μαλλιών έχουν επίδραση στην αποτροπή τους. Ενδεχομένως η αίσθηση ότι τα μαλλιά δυναμώνουν να προέρχεται από το γεγονός ότι κοντά στη ρίζα τα μαλλιά είναι πιο δυνατά και με μεγαλύτερη διάμετρο από ότι στις άκρες.

 

 

Η τριχόπτωση συμβαίνει αμέσως μετά την εκδήλωση του αιτίου που την προκαλεί.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Για να υπάρξει τριχόπτωση, σημαίνει ότι τα μαλλιά που πρόκειται να πέσουν βρίσκονται στο τέλος της φάσης της τελογένεσης. Αυτό μεταφράζεται σε χρονικό διάστημα περίπου 3-4 μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου τα μαλλιά προετοιμάζονταν να πέσουν. Κατά συνέπεια, όποια και αν είναι η αιτία που τα αναγκάζει να εισέλθουν σε φάση τελογένεσης, πριν από το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δε γίνεται να αποδεσμευτούν. Εξαιρούνται φυσικά κάποιες αιτίες εξωτερικής φύσεως (για παράδειγμα χημικές διεργασίες).

 

 

Η κληρονομική προδιάθεση για τριχόπτωση προέρχεται μόνο από την πλευρά της μητέρας.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η κληρονομικότητα τόσο για την τριχόπτωση όσο και για τα άλλα χαρακτηριστικά, μπορεί να προσδιοριστεί είτε από τη μητέρα, είτε από τον πατέρα. Είναι όμως σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση που υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για τριχόπτωση από την πλευρά της μητέρας κληρονομείται πάντα, κάτι που δε συμβαίνει απαραίτητα όταν το ιστορικό κληρονομικότητας προέρχεται από την πλευρά του πατέρα.

 

 

Η χρήση σεσουάρ, όπως και η δυνατή τριβή με την πετσέτα προκαλούν τριχόπτωση.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το σεσουάρ, αν χρησιμοποιείται σε υψηλή θερμοκρασία και σε μεγάλη συχνότητα, καταστρέφει τα μαλλιά αλλά δεν προκαλεί τριχόπτωση, αφού η τριχόπτωση είναι εσωτερική διεργασία. Για τον ίδιο λόγο, η δυνατή τριβή με την πετσέτα μπορεί να προκαλέσει ρήξη του στελέχους της τρίχας αλλά όχι τριχόπτωση. Ωστόσο αποτελούν παράγοντες που λειτουργούν επιβαρυντικά για την τριχόπτωση.

 

 

Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να προκληθεί από άγχος και στρες.

 

H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται μόνο στις κληρονομικές καταβολές και τη μακροχρόνια επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια, επομένως το άγχος και το στρες μπορούν ενδεχομένως να επιβαρύνουν την κατάσταση, αλλά όχι να προκαλέσουν ανδρογενετική αλωπεκία.
Υπάρχουν πάντως περιπτώσεις τριχόπτωσης που οφείλονται σε έντονο stress (Telogen Effluvium)