Οι απαντήσεις που ακολουθούν αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμο ενημερωτικό υλικό για πολλά θέματα που αφορούν τη διάγνωση, την τριχόπτωση, τη μεταμόσχευση μαλλιών, τις θεραπευτικές αγωγές κατά της τριχόπτωσης ή γενικές ερωτήσεις. Αν επιθυμείτε πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις, μπορείτε ελεύθερα να απευθυνθείτε στην κλινική μας μέσω της Φόρμα Επικοινωνίας με το θέμα που σας απασχολεί ή να πάτε κατευθείαν στην Online Φόρμα Διάγνωσης.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

 
Ποιο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης;

 

Εάν κάποιος τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης θα πρέπει να έρθει σε επαφή με κάποιον ειδικό, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και καθοριστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τριχόπτωσης και ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισής της.

 
Που οφείλεται η τριχόπτωση; (λόγοι & αιτίες εμφάνισης)

 

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία (ο πιο κοινός τύπος ανδρικής τριχόπτωσης), οφείλεται στην μακροχρόνια επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια που εμφανίζουν γενετική προδιάθεση για τριχόπτωση. Ωστόσο, στις αιτίες τριχόπτωσης συγκαταλέγονται διάφορες ασθένειες, η λήψη φαρμάκων, η μη ισορροπημένη διατροφή, όπως επίσης η ανεπαρκής ή ακατάλληλη φροντίδα για τα μαλλιά.

 
Παρατηρώ πιο έντονη τριχόπτωση ανά περιόδους (συνήθως Φθινόπωρο και Άνοιξη).

 

Η εμφάνιση εποχιακής τριχόπτωσης θεωρείται απολύτως φυσιολογική, ωστόσο η τριχόπτωση που εμφανίζεται ανά περιόδους ενδέχεται να οφείλεται και σε λόγους διατροφής, σε επιβαρυντικές για τα μαλλιά συνθήκες ή στη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού.

 
Πώς δημιουργείται η τριχόπτωση (κυρίως η Ανδρογενετική Αλωπεκία);

 
Η Ανδρογενετική Αλωπεκία οφείλεται στην επίδραση των ανδρικών ορμονών στα τριχοθυλάκια του μπροστινού & επάνω τμήματος του τριχωτού της κεφαλής, τα οποία είναι επιρρεπή σε αυτές λόγω κληρονομικής προδιάθεσης.

 

Πώς ακριβώς όμως συμβαίνει αυτή η διαδικασία;

 

Το ένζυμο 5-α αναγωγάση (5-a reductase) επιδρά στην τεστοστερόνη και τη μετατρέπει σε DHT (Διυδροτεστοστερόνη), η οποία εισέρχεται στα τριχοθυλάκια και προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε προοδευτική συρρίκνωση. Τα μαλλιά αδυνατούν και αρχίζει σταδιακά η τριχόπτωση.

 

Αν στην οικογένειά μου υπάρχει ιστορικό τριχόπτωσης, πόσο πιθανό είναι να εμφανίσω κι εγώ;

 
Η κληρονομικότητα θεωρείται ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση τριχόπτωσης. Ωστόσο η ύπαρξη ιστορικού τριχόπτωσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τριχόπτωση θα εμφανιστεί και σε εσάς, ούτε είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστεί στην ίδια μορφή αραίωσης ή στην ίδια ηλικία έναρξης για κάθε συγγενικό πρόσωπο. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό τριχόπτωσης στην οικογένεια, καλό είναι το ενδιαφερόμενο άτομο να ενεργήσει προληπτικά για να περιορίσει –όσο αυτό είναι δυνατό και εφικτό- την έκταση της τριχόπτωσης.

 
Είναι καλό το συχνό κούρεμα όταν έχει κάποιος τριχόπτωση;

 

Παρόλο που δεν έχει καμία αποτρεπτική επίδραση στην εξέλιξη της τριχόπτωσης, το συχνό κούρεμα συνδράμει στο να διατηρούνται μαλλιά πιο υγιή εμφάνιση.

 
Αληθεύει πως η εμφάνιση τριχόπτωσης οφείλεται σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό;

 

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι τα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες) οδηγούν σε τριχόπτωση μόνο όταν υπάρχει κληρονομικότητα. Σε αυτές επομένως τις περιπτώσεις, η τριχόπτωση δεν είναι ανάλογη των επιπέδων τεστοστερόνης αλλά οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη περισσότερων υποδοχέων DHT (Διυδροτεστοστερόνης) στο τριχωτό της κεφαλής, στα υψηλότερα επίπεδα 5α- αναγωγάσης και στο γεγονός ότι τα τριχοθυλάκια του μπροστινού και πάνω μέρους της κεφαλής έχουν γενετική προδιάθεση για τριχόπτωση.

 
Η τριχόπτωσή μου συνεχίζεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών.

 

Αν η τριχόπτωση εμφανίζεται για αρκετό χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι δεν είναι εποχιακή αλλά ούτε οφείλεται για παράδειγμα σε μια περίοδο άγχους και κόπωσης ή μη ισορροπημένης διατροφής, ενδέχεται να χρειάζεται διάγνωση από τους ειδικούς. Στα επιστημονικά κέντρα της Bergmann Kord στην Κύπρο, σε Λευκωσία & Λεμεσό, παρέχεται δωρεάν τριχολογικός έλεγχος (Microscopic Hair & Scalp Analysis) και προσωπική εξέταση από τους ειδικούς.

 
Τα συμπληρώματα διατροφής και τα προϊόντα κατά της τριχόπτωσης μπορούν να σταματήσουν την τριχόπτωση;

 

Στις περιπτώσεις που η τριχόπτωση οφείλεται σε έλλειψη απαραίτητων στοιχείων, όπως μετάλλων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών ή αμινοξέων από τον οργανισμό, τότε τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια.. Τα προϊόντα κατά της τριχόπτωσης μπορούν επίσης να συνδράμουν στην ενδυνάμωση της τριχοφυΐας, ανάλογα πάντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης.

 
Μπορεί το αυξημένο stress να προκαλέσει τριχόπτωση;
Το φυσιολογικό στρες δεν συγκαταλέγεται στα αίτια της τριχόπτωσης. Ωστόσο, το αυξημένο stress επιβαρύνει τις βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού και τη γενικότερη κατάστασή του, επηρεάζοντας ενδεχομένως και την υγεία των μαλλιών. Η τριχόπτωση που οφείλεται σε έντονο άγχος συνήθως αποκαθίσταται σε σύντομο χρονικό διάστημα.