1. Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση στη Bergmann Kord;

 

Η επιστημονική διάγνωση της Bergmann Kord απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης.

Ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε περίπτωσης, η ολοκληρωμένη διαγνωστική εξέταση περιλαμβάνει:

  • Λήψη ιατρικού ιστορικού
  • Διεξοδικό μικροσκοπικό τριχολογικό έλεγχο – Microscopic Hair & Scalp Analysis
  • Εργαστηριακό έλεγχο με εξειδικευμένες αιματολογικές ή/και ορμονολογικές εξετάσεις
  • Λήψη διατροφολογικού ιστορικού
  • Εξειδικευμένο δερματολογικό έλεγχο.

 

 

2. Ποιές οι βασικές διαφορές ανδρικής-γυναικείας τριχόπτωσης;

 

Η ανδρική και η γυναικεία τριχόπτωση παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις τόσο ως προς τα αίτια όσο και τη μορφή εκδήλωσής της:

I. Η γυναικεία τριχόπτωση είναι πιο κυκλικό φαινόμενο από ότι η ανδρική και πιο επιρρεπής στην επίδραση εξωτερικών παραγόντων.

II. Για τους άνδρες, 3 παράγοντες συσχετίζονται για τη δημιουργία ανδρογενετικής αλωπεκίας: οι κληρονομικές καταβολές, η δράση των ορμονών και η ηλικία. Για τη γυναίκα, η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή και δεν επηρεάζεται πάντοτε από την ηλικία.

ΙV. Για τους άνδρες, στις περιπτώσεις κληρονομικότητας, η ορμονική επίδραση οφείλεται στην παρουσία της τεστοστερόνης και των παραγώγων της, ενώ στη γυναικεία τριχόπτωση πλήθος άλλων ορμονών επιδρούν στα τριχοθυλάκια.

V. Στις γυναίκες, τα τριχοθυλάκια που επηρεάζονται από τη δράση των ορμονών είναι συνήθως διάχυτα σε όλη την έκταση του τριχωτού, ενώ στους άνδρες βρίσκονται συγκεντρωμένα στη μετωπιαία γραμμή και προς το εσωτερικό του τριχωτού μέχρι την κορυφή. Για το λόγο αυτό η ανδρική και η γυναικεία τριχόπτωση παριστάνεται από διαφορετικά μοντέλα αραίωσης (patterns).

VI. Η πιο συνήθης αιτία για τη γυναικεία τριχόπτωση είναι οι ορμονικές διαταραχές.

 

 

3. Δεν αντιμετωπίζω τριχόπτωση αλλά ενδιαφέρομαι για την καλή υγεία των μαλλιών μου, καθώς ταλαιπωρούνται από τις βαφές και το styling. Διαθέτει η Bergmann Kord τις κατάλληλες θεραπείες και τα κατάλληλα προϊόντα;

 

Η Bergmann Kord είναι εξειδικευμένη κλινική μαλλιών και οι υπηρεσίες που προσφέρει ανταποκρίνονται σε όλο το φάσμα της φροντίδας των μαλλιών, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε για τη διατήρηση της καλής υγείας των μαλλιών σας, για την αναζωογόνησή τους ή για αποκατάσταση προβλημάτων τους (εξασθενημένα, αφυδατωμένα, ταλαιπωρημένα, αδύναμα, κατεστραμμένα από χημικές διεργασίες, υπερβολική λιπαρότητα, ξηροδερμία κα), η Bergmann Kord διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τις κατάλληλες επιστημονικές αγωγές για την αποκατάσταση και την εξασφάλιση της καλής υγείας των μαλλιών.
Παράλληλα, μπορείτε να συνεχίζετε τη φροντίδα των μαλλιών σας και στο σπίτι με τη χρήση των προιόντων μαλλιών της Bergmann Kord.

 

 

4. Ποιά η διαφορά μεταξύ ανδρικού & γυναικείου οργανισμού στην Ανδρογενετική Αλωπεκία;

 

Σε περιπτώσεις Ανδρογενετικής Αλωπεκίας λαμβάνουν χώρα μια σειρά από διεργασίες στον ανδρικό οργανισμό: τα τριχοθυλάκια στο επάνω και μπροστινό μέρος του τριχωτού είναι επιρρεπή και ευαίσθητα στην παρουσία της ορμόνης DHT, παραγώγου της τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη, μέσω της επίδρασης του ενζύμου 5-α αναγωγάση (5-a reductase) μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία ευθύνεται για την αποδυνάμωση και την εξασθένιση των τριχών, την προοδευτική τους λέπτυνση και την τελική τους αποδέσμευση από τα τριχοθυλάκια.

Στη Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία ενεργούν 2 ένζυμα, η αρωματάση και η 5-α αναγωγάση: Η 5-α αναγωγάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) και η αρωματάση μετατρέπει την ανδροστενεδιόνη στα οιστρογόνα οιστρόνη και οιστραδιόλη, ορμόνες στην παρουσία των οποίων είναι επιρρεπή τα τριχοθυλάκια.

Παρουσιάζεται στις γυναίκες που είτε διαθέτουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων είτε κανονικές τιμές αλλά λόγω κληρονομικής προδιάθεσης ποσοστό των τριχοθυλακίων τους είναι επιρρεπές στη δράση τους.

Η διαφορά με τον ανδρικό οργανισμό έγκειται στη μικρότερη ποσότητα τεστοστερόνης και 5-α αναγωγάσης και επομένως στη δημιουργία μικρότερης ποσότητας DHT, που ευθύνεται για τη συρρίκνωση των τριχοθυλακίων. Επιπλέον, ο γυναικείος οργανισμός διαθέτει υψηλότερα επίπεδα αρωματάσης, που επίσης δυσχεραίνει το μετασχηματισμό της τεστοστερόνης σε DHT.

Η λειτουργία αυτή ερμηνεύει και τη διαφορετική μορφή αραίωσης στις γυναίκες, καθώς και τη φτωχή ανταπόκριση στις φαρμακευτικές αγωγές που μπλοκάρουν τη δημιουργία DHT. Οι γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση σε όλη την έκταση του τριχωτού και περισσότερο στο μπροστινό και πάνω τμήμα, διατηρώντας όμως παράλληλα τη μετωπιαία γραμμή.

 

 

5. Ποιά είδη γυναικείας τριχόπτωσης (Αλωπεκίας) υπάρχουν;

 

Διαβάστε για τα ΕΙΔΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ ή για την ΑΛΩΠΕΚΙΑ

 

 

6. Πού οφείλεται το αυξημένο ποσοστό γυναικείας τριχόπτωσης στις μέρες μας;

 

Η τριχόπτωση αποτελεί δύσκολη δοκιμασία και για τη γυναίκα και στη σύγχρονη εποχή όλο και περισσότερες βιώνουν αυτή την εμπειρία. Οι στατιστικές φανερώνουν πως περίπου το 15% των γυναικών αντιμετωπίζει τριχόπτωση σε κάποια φάση της ζωής του.

Πέρα όμως από τις συνήθεις αιτίες γυναικείας τριχόπτωσης, σημαντική βαρύτητα στην αύξηση του ποσοστού έχει η διαφοροποίηση του ρόλου, ή καλύτερα των ρόλων της σύγχρονης γυναίκας: εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα και ένας διαρκής καθημερινός αγώνας να ανταποκριθεί σε όλα με επιτυχία. Συνεχές άγχος, αγωνία, ένταση και ελάχιστος προσωπικός χρόνος για ξεκούραση και χαλάρωση. Αυτός ο τρόπος ζωής εξασθενεί τις λειτουργίες του γυναικείου οργανισμού, επηρεάζοντας επομένως και την υγεία των μαλλιών.

Έπειτα ο καταιγισμός των προτύπων ομορφιάς, αναγκάζει πολλές γυναίκες να υποβάλλονται σε εξαντλητικές δίαιτες express, που όμως έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη ανεπαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών, πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων του οργανισμού, στοιχείων τόσο απαραίτητων για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών.

Να αναφέρουμε ακόμη τις συνεχείς χημικές κομμωτικές διεργασίες. Η ανταπόκριση στις επιταγές της κομμωτικής μόδας και του styling, αν δε συνοδεύεται από την απαραίτητη υποστηρικτική φροντίδα, μπορεί να επιβαρύνει την υγεία και κατά συνέπεια και την εμφάνιση των μαλλιών.

 

 

7. Μετά τον τοκετό παρουσιάζω έντονη τριχόπτωση.

 

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό οφείλεται στις μεταβολές των επιπέδων ορμονών στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό όμως σταδιακά επανέρχεται η ορμονική ισορροπία. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης επομένως είναι παροδική και αναστρέψιμη και τα μαλλιά επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση σε λίγους μήνες. Αν πάντως το φαινόμενο συνεχίζεται περισσότερο από 3 μήνες μετά τον τοκετό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό.

 

 

8. Η μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιείται και στις γυναίκες με την ίδια επιτυχία;

 

Ασφαλώς. Μάλιστα η κλινική μας πραγματοποιεί αρκετά συχνά μεταμόσχευση μαλλιών σε γυναίκες. Οι εξελιγμένες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών της Bergmann Kord ανταποκρίνονται με πλήρη επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις του γυναικείου μοντέλου αραίωσης για πυκνότητα και αισθητική τελειότητα. Είναι όμως σημαντικό να έχουν διερευνηθεί προηγουμένως τα αίτια της τριχόπτωσης, ώστε να διαπιστωθεί αν η τριχόπτωση αποτελεί αναστρέψιμο φαινόμενο ή να αποκλειστούν περιπτώσεις που η μεταμόσχευση μαλλιών δεν θα είχε μόνιμα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα τα ορμονικά προβλήματα.

 

 

9. Αν η τριχόπτωση έχει ορμονική αιτιολογία, ποιά θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσω;

 

Οι ορμονικές διαταραχές αποτελούν την πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης για τις γυναίκες και η έγκαιρη διάγνωση έχει καθοριστική σημασία. Στην περίπτωση ορμονικών διαταραχών, θα πρέπει ο εξειδικευμένος γιατρός να σας υποδείξει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την εξισορρόπηση του επιπέδου ορμονών στον οργανισμό ώστε να παύσει ητριχόπτωση και να επανέλθουν τα μαλλιά στην αρχική κατάσταση.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι οι ορμονικές διαταραχές απαιτούν συστηματική και τακτική παρακολούθηση ώστε να αποφευχθεί πιθανή υποτροπή που ενδεχόμενα θα οδηγήσει και πάλι σε τριχόπτωση.

 

 

10. Η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει την τριχόπτωση;

 

Η έλλειψη σιδήρου είναι η συχνότερη διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως και αποτελεί πολύ συχνή αιτία τριχόπτωσης για τις γυναίκες. καθώς περίπου το 70% των γυναικών που παρουσιάζουν τριχόπτωση παρουσιάζουν ταυτόχρονα και χαμηλά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό τους.

Σε καμία όμως περίπτωση δε συστήνεται η αυτόβουλη λήψη σιδήρου δίχως ιατρική συμβουλή, διότι και η υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία.

Το θετικό είναι πάντως ότι η τριχόπτωση που οφείλεται σε διατροφικές ανεπάρκειες δεν έχει μόνιμο αποτέλεσμα αλλά αποτελεί αναστρέψιμο φαινόμενο και αποκαθιστάται μετά την αναπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων.

 

 

11. Χρησιμοποιώ πρόσθετο (μεμβράνη, διχτάκι), μπορώ να προχωρήσω σε μεταμόσχευση μαλλιών;

 

Εξαρτάται από το είδος της τριχόπτωσης (Αλωπεκίας). Η εξέταση των μαλλιών σας από τους ειδικούς μας μπορεί να το πιστοποιήσει.

Να σας ενημερώσουμε πάντως ότι η εφαρμογή του πρόσθετου μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη μεταμόσχευση (1 εβδομάδα μετά την επέμβαση και με ειδική φροντίδα ώστε να προστατευτούν τα νέα μαλλιά), μέχρι να αναπτυχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό τα μεταμοσχευθέντα μαλλιά. Το ίδιο ισχύει και για τις περούκες.

 

 

12. Τα μαλλιά μου ήταν πάντα λεπτά και αδύνατα. Αυτό σημαίνει πως είναι αδύναμα;

 

Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τρίχας και ένας από αυτούς είναι και τα λεπτά και αδύνατα μαλλιά. Απλώς αυτός ο τύπος μαλλιών χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

 

 

13. Τα μαλλιά μου σπάνε εύκολα αλλά δεν φεύγουν από τη ρίζα. Αυτό αποτελεί ανησυχητική ένδειξη;

 

Αν τα μαλλιά σπάνε εύκολα, ίσως δεν έχουν αρκετή δύναμη, ίσως ταλαιπωρούνται περισσότερο από όσο αντέχουν ή αρχίζουν να έχουν κάποιο πρόβλημα. Το ότι δεν αποδεσμεύονται πάντως από τη ρίζα θεωρείτε θετικό. Μπορείτε δίχως καμία οικονομική υποχρέωση ή δέσμευση να επισκεφθείτε τις κλινικές μας για εξέταση & διάγνωση από τους ειδικούς μας.

 

 

14. Παρέχετε ευκολίες στη χρηματοδότηση της μεταμόσχευσης μαλλιών;

 

H Bergmann Kord παρέχει πρόγραμμα 12 άτοκων δόσεων μέσω πιστωτικής κάρτας.